Posiadając własny zestaw perkusyjny ważne jest, by odpowiednio zadbać o jego konserwację. Odradza się stosowanie specyfików przeznaczonych do czyszczenia kuchni, łazienki czy produktów spożywczych (np. keczup). Talerze perkusyjne posiadają cienką powłokę ochronną do której pielęgnacji i nabłyszczania przeznaczone są określone produkty zawierające m. in. wosk. Nagromadzony kurz, smugi czy inne zanieczyszczenia warto usuwać za pomocą środków specjalnie do tego dedykowanych zamiast eksperymentowania na ukochanym zestawie.
Zakurzony zestaw nigdy nie wygląda korzystnie na scenie, więc warto poświęcić chwilę na systematyczne jego
czyszczenie. Interesującą propozycję z pewnością stanowią
preparaty Crazy John. Już samo atrakcyjne opakowanie produktów przykuwa uwagę i wyróżnia się na tle innych środków. Wskutek regularnego stosowania specjalnego specyfiku do czyszczenia zarówno korpusów, jak i osprzętu perkusyjnego gwarantowany jest wysoki połysk i świeży wygląd zestawu. Opakowanie zawiera
118 ml płynu i wyposażone jest w poręczny, klasyczny
aplikator.
W przypadku czyszczenia talerzy poza usuwającymi brud i efekty utleniania produktami
Crazy John warto przyjrzeć się również propozycjom marki
Paiste i polskiej firmy
Bertrand. Firma
Paiste oferuje preparaty przeznaczone do czyszczenia i konserwacji.
Paiste Cymbal Cleaner jest środkiem dedykowanym do czyszczenia i
pielęgnacji blach. Świetnie nabłyszcza i usuwa zabrudzenia.
Paiste Cymbal Protector to z kolei preparat specjalnie konserwujący. Po jego zastosowaniu talerze stają się bardziej
odporne na wpływ warunków zewnętrznych, a powłoka utrzymana w dobrej kondycji.
Jeśli nie jesteśmy do końca przekonani do wydatku związanego z zakupem preparatów znanej marki warto rozważyć kupno dobrego jakościowo i taniego preparatu rodzimej firmy Bertrand. Liquid rewelacyjnie usuwa brud i zmatowienia, a przy tym nabłyszcza. Dzięki zawartości wosku pozostawia na blasze specjalną powłokę chroniącą przed zanieczyszczeniami i utlenianiem. Świetny kompromis cenowy pozbawiony szkodliwego chloru i amoniaku.
Dagmara Naczk